Sağlık

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nde Önemli Değişiklikler Yapıldı!

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle birlikte, adres değişikliği yapan vatandaşlar bir ay içinde yeni aile hekimlerini seçmezse, en yakın aile hekimine otomatik atanacak. Ayrıca nöbet sistemi yeniden düzenlenirken, aile hekimlerinin kayıtlı kişi sayıları da belirli sınırlarla düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, adres değişikliği yapan vatandaşların aile hekimlerini değiştirme süreci yeniden şekillendirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, ikamet değişikliği yapan kişiler, bir ay içinde aile hekimlerini değiştirmezse, ikamet adreslerine en yakın uygun aile hekimine otomatik olarak kaydedilecek.

Önceden kişilerin kendi talepleri doğrultusunda aile hekimi değişikliği yapmaları esas alınırken, yeni düzenlemeyle Sağlık Bakanlığı veya il sağlık müdürlükleri, vatandaşların aile hekimlerini adreslerine en yakın birime göre otomatik olarak değiştirebilecek. Ancak vatandaşlar, bir ayın sonunda aile hekimi değişikliği yapma hakkına sahip olacak.

Kayıtlı Kişi Sayısına Düzenleme Getirildi

Aile hekimlerinin kayıtlı kişi sayıları da belirli sınırlarla düzenlendi. Buna göre:

  • Entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimliği birimlerinde en az 1650 kişi,
  • Cezaevi aile hekimliği birimlerinde en az 1000 kişi,
  • Diğer aile hekimliği birimlerinde ise en az 2700 kişi kayıtlı olacak şekilde planlama yapılacak.

Ayrıca, ortalama nüfus dengesi göz önüne alınarak, bir aile hekimine kayıtlı kişi sayısı belirlenen üst sınırları aşamayacak.

Nöbet Sistemi Yeniden Düzenlendi

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının nöbet sisteminde de önemli değişiklikler yapıldı. Yeni yönetmelikle birlikte:

  • Haftalık toplam nöbet süresi 30 saati geçemeyecek,
  • Hafta içi nöbetler en fazla 8 saat olacak,
  • Hafta sonu nöbetleri ise 16 saatten uzun olmayacak.

Aile hekimlerine nöbet ücreti ödenirken, nöbet izni verilmeyecek. Acil sağlık hizmetleri, hekim sayısına göre icap veya aktif nöbet şeklinde düzenlenecek. Ancak entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimleri bu nöbetlerden muaf tutulacak.

Aile Sağlığı Merkezleriyle İlgili Yeni Kurallar

Aile sağlığı merkezlerinin taşınması ve yenilenmesiyle ilgili de yeni kurallar getirildi. Buna göre:

  • Aile sağlığı merkezleri, öncelikli olarak mevcut sağlık merkezleri içinde açılacak,
  • Kentsel dönüşüm, yıkım kararı veya imar düzenlemeleri nedeniyle taşınması gereken merkezler, kamuya ait binalara yönlendirilecek,
  • Yeni inşa edilen aile sağlığı merkezleri, Bakanlık tarafından belirlenen kurumsal kimlik standartlarına uygun şekilde yapılacak.

Ölüm Belgesi ve Adli Ölü Muayenesi Hizmetlerine Dahil Edildiler

Yeni düzenlemeyle aile hekimleri, ölüm belgesi düzenleme ve adli ölü muayenesi hizmetlerine dahil edildi. Ancak entegre aile hekimliği birimlerinde çalışan hekimler bu nöbetlere katılmayacak.

Sözleşmeli Aile Sağlığı Çalışanları İçin Yeni Düzenlemeler

Aile sağlığı çalışanlarının sözleşmeli olarak çalışmasıyla ilgili de düzenlemeler yapıldı. Buna göre:

  • Ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları, talep etmeleri ve Bakanlığın onay vermesi halinde aile sağlığı çalışanı olarak sözleşme yapabilecek,
  • Kadrolu kamu personeli olmayan sağlık çalışanları, valiliklerin ihtiyacı bildirmesi ve Bakanlığın onaylamasıyla sözleşmeli olarak atanabilecek,
  • Aile hekimi, bir ay içinde aile sağlığı çalışanı ile anlaşamazsa, çalışan doğrudan il sağlık müdürlüğüne başvurabilecek.