AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve AKÜ senatörlerinin yanı sıra akademik ve idari birim yöneticilerinin katıldığı toplantıda YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından yönetici yetkinliklerinin artırılmasına yönelik sunum yapıldı.
Sunum öncesinde bir konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, yönetici yetkinliklerini önemsediklerini belirttikten sonra AKÜ’deki akreditasyon süreçleri hakkında bilgi verdi. Karakaş, “Akreditasyon geçtiğimiz beş buçuk yıl içerisinde yoğun bir şekilde faaliyet gösterdiğimiz alanlardan birisi. Birçok program akreditasyonu gerçekleştirdik. Aynı zamanda 2023 yılının sonunda kurumsal akreditasyon sürecinden geçerek, kurum olarak 5 yıllık tam akreditasyon aldık” dedi. Karakaş, kurumsallaşma ve kalite kültürünün tabana yayılmasında akreditasyonun önemli bir aşama olduğunun altını çizerek, üniversite yönetimi olarak bu süreci önemsediklerini kaydetti.
Karakaş sözlerine şöyle devam etti:
“Son dönemlerde özellikle program akreditasyonları daha da önemli hale geldi. TYÇ (Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi) logoları akreditasyonla ilişkilendirildi. Dolayısıyla TYÇ logosu alabilmek için ilgili kurumlara akredite olmak gerekiyor. Biz 2019’da başlattığımız bu süreci yine dinamik bir şekilde sürdürüyoruz. Kurumsal akreditasyonu da, program akreditasyonu da dinamik bir süreç. Aldık, tamamladık diyebileceğimiz bir durum değil. Sizi sürekli dinamik tutan, takip etmeyi gerektiren, güncellenmeyi gerektiren, bittiğinde tekrar aynı süreçlerin devam ettiği bir karaktere ve yapıya sahip. Bundan dolayı da biz de bu kültürü üniversitemizde yerleşik hale getirmek istiyoruz.”
“AKÜ, ÇOK HAKLI BİR PUANLA 5 YILLIK TAM AKREDİTASYON ALDI”
YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, ise “Değişim Dünyasında Yükseköğretim Kalite Güvence Sistemleri ve Akreditasyonların Önemi” başlıklı sunumunda Türkiye’de 208 üniversiteden yalnızca 24 üniversitenin tam akreditasyona sahip olduğunu belirtti. Akreditasyona hak kazanmanın kolay olmadığına dikkat çeken Kocabıçak, “Arka taraftaki 1000 üzerinden verilen puanlamayı bildiğim için bileğinin hakkıyla, çok haklı bir puanla Afyon Kocatepe Üniversitesi 5 yıllık tam akreditasyon aldı. Şu anda tam veya koşullu akreditasyon alan toplam 73 üniversitemiz var, 49 üniversitemiz ise 2 yıllık koşullu akredite. İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Bilkent gibi büyük üniversitelerin tam akreditasyona sahip olması tabii ki çok önemli fakat Afyon Kocatepe Üniversitesi gibi yarışa sonradan başlamış, bir yandan fiziksel imkânlarını oluşturmaya çalışan bir yandan kadro imkânlarını oluşturmaya çalışan bir üniversite için 5 yıllık tam akreditasyon gerçekten çok önemli bir başarı” dedi.
“YAPAY ZEKANIN ETKİLEMEDİĞİ ALAN YOK”
Dünya Ekonomik Forumu tarafından İşlerin Geleceği Raporu’nun yayınlandığını vurgulayan Kocabıçak, rapora dair şu bilgileri paylaştı:
“İşlerin Geleceği Raporuna göre dünyada 170 milyon yeni iş kolu ortaya çıkacak, 92 milyon iş rolü ise yok olacak. Bu değişim net 78 milyon iş artışına yol açacak. Beceri dönüşümünde işverenler en büyük engelin beceri açığı olduğunu gösteriyor. Burada yapay zeka, büyük veri ve siber güvenlik hızla artan bir öneme sahip. Her alanda yapay zeka ve robotik yenilenebilir enerjiler öne çıkıyor. Yapay zekanın, hangi bilim dalında olursa olsun etkilemediği alan yok. Dünya Ekonomik Formu raporuna göre üniversitelere düşen sorumluluk ise dijital teknolojik eğitimdir. Yapay zeka ve siber güvenlik alanlarına odaklanan yenilikçi müfredatlar eklenmesi gerekir. Yeşim dönüşümle öğrencilere yeşil beceri kazandırılması, girişimcilik, yaşam boyu öğrenme artık her alanda önemli bir kriter haline geldi. İnsani becerilere odaklanma, analitik düşünme, esneklik, yaratıcılık ve liderlik gibi beceriler dijital dünyada artık fark yaratıyor. Üniversitelerin hangi bilim alanında olursa olsun yenilenmeleri gerekiyor. Geleceğin liderlerini yetiştiren üniversiteler olarak bu gelişmelere sessiz kalmamalıyız.”
“ÜNİVERSİTENİN ÇEVİK, HIZLI KARAR VERİP ÖNLEM ALABİLEN LİDERLERE İHTİYACI VAR”
1995 yılının Şubat ayında internetin tüm dünyada ortaya çıkışıyla her şeyin tersine döndüğünü ifaden eden Kocabıçak, “Veriler artmaya başladı, bütün dünya her şeyi bilmeye başladı, her şey bir veri saçmaya başladı. Amerika Pentagon, ‘ne oluyoruz’ dedi. Eskiden kolay, yavaş bir dünya vardı biz onları yönetebiliyorduk. Şimdi bu kadar şeyi bütün dünya aynı anda görmeye başladığı zaman ‘biz onları yönetemeyeceğiz’ denilmeye başlandı. Amerikalı bilim adamları bunu VUCA dünyası olarak tanımlıyor” diye konuştu. Değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık sonucu VUCA dünyasının ortaya çıktığını söyleyen Kocabıçak, “VUCA dünyasında yaşıyoruz; artık şu anda dünya kontrollü ve yavaş bir dünya değil. Bu değişkenliği; vizyonla, uzun süreli planlar yaparak, belirsizliği anlayışla, karmaşıklığı açıklıkla ve çevik liderlikle önleyebiliriz. Üniversitenin çevik, hızlı karar verip önlem alabilen liderlere ihtiyacı vardır” dedi.
7 BİN 348 LİSANS PROGRAMININ BİN 348’İ AKREDİTE
Türkiye’de toplam 7 bin 873 tane lisans programının bulunduğu ve bunların bin 348’inin akredite olduğu bilgisini veren Kocabıçak, şunları ifade etti:
“Akredite olmuş bölümlerin toplama oranı yüzde 17. Akreditasyonu, çok yakında yüzde 30-35 oranına çıkarmamız lazım. Program akreditasyonunu biz YÖK aracılığıyla MYK’ya gönderiyoruz, oradan TYÇ logosu alırsa program akreditasyonu alan program diploma ekine ve not transkriptine bu TYÇ logosu basılıyor. TYÇ logosunu alan programdan mezun olan biri Avrupa’ya gittiği zaman Avrupa Yeterlilikler Çerçevesini tanımış oluyor. Yani TYÇ logosuna sahipsen hangi Avrupa ülkesine giderse gitsin o ülkeden diploma almış özelliğine sahip olur. Hoca olarak yurt dışına gittiğiniz zaman veya orada post-doktora yaparken ya da başka etkinliklerde o veri tabanına bakıyorlar. ‘Bir dış gözden geçmiş bunu akredite etmişler’ diyorlar. Biz akreditasyonu Türkiye olarak veriyoruz ama aynı zamanda bizim de Avrupa’da bağlı olduğumuz kuruluştan onaylı belge veriyoruz. Avrupa veri tabanına otomatik işliyoruz.”
Senato toplantısı, senatörlerin sorularının cevaplandırılmasıyla son erdi. Senato toplantısı öncesinde de YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret ederek, AKÜ şeref defterini imzaladı.