Gençlik ve Spor Bakanlığı, bağımlılıkla mücadelede yeni politikalar geliştirmek ve toplumun farklı kesimlerini bir araya getirmek amacıyla Bağımlılıkla Mücadelede Önleyici Adımlar Çalıştayı’nı Ankara’da başlattı.
24-25 Şubat tarihlerinde düzenlenen çalıştayda, bağımlılıkla mücadelede önleme stratejileri tartışılıyor ve bilimsel tabanlı yeni yaklaşımlar geliştiriliyor. Çalıştay, Ankara Üniversitesi iş birliğiyle, Cebeci Site Öğrenci Yurdu Konferans Salonu’nda gerçekleştiriliyor.
Aile, bağımlılıkla mücadelede en önemli unsur
Çalıştayın açılışında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, bağımlılıkla mücadelede ailenin rolüne dikkat çekerek, sevginin önemine vurgu yaptı. Bakan Bak, teknolojinin aile içi iletişimi zayıflattığını belirterek, ebeveynlere çocuklarıyla daha fazla vakit geçirme çağrısı yaptı. Çocuklarınıza değer verdiğinizi gösterin, onlarla konuşun, onları dinleyin diyerek aile içi iletişimin bağımlılığı önlemedeki rolünü hatırlattı.
Spor, bağımlılıkla mücadelede önemli bir araç
Bakan Bak, sporun bağımlılıkla mücadelede kritik bir rol oynadığını ifade ederek, spor iyileştirir ve bireyleri hayata bağlar dedi. Engelli bireylerin bile spor sayesinde yaşam sevincini tekrar kazandığını belirten Bak, sporun birey üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bağımlılıkla mücadele kapsamında bilimsel tabanlı projeler geliştirdiğini söyleyen Bak, Ankara Üniversitesi ile iş birliği yaparak Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanlığı kurduklarını belirtti.
İş birliği protokolü imzalandı
Çalıştay kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında Bağımlılıkla Mücadelede İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokole, Bakan Dr. Osman Aşkın Bak ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar imza attı.
Çalıştayda yedi farklı grup çalışması yapılacak
İki gün sürecek etkinlik kapsamında bağımlılık önleme stratejileri üzerine yedi farklı oturum düzenlenecek. Çalıştayda ele alınacak bazı başlıklar şunlar:
- yaş gruplarına göre bağımlılık önleme stratejileri
- sporun bağımlılıkla mücadeledeki rolü
- ailelerin bağımlılıkla mücadeledeki etkisi
- dijital dönüşüm ve güvenli teknoloji kullanımı
- bağımlılık önlemede hukuk perspektifi
Çalıştay sonunda, elde edilen bulgular raporlanarak rehber niteliğinde bir kaynak oluşturulacak.