Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen 4. Küresel Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı’na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yol güvenliği alanında attığı adımları anlattı. "Hayata Bağlılık" temasıyla gerçekleştirilen konferansta, liderler ve uzmanlar sürdürülebilir ulaşım, iklim değişikliği ve yol güvenliğinin geleceği konularını masaya yatırdı.
Dijital Takograf Türkiye’de Yaygınlaşıyor
Bakanlar Oturumu'nda konuşan Uraloğlu, yol güvenliğinin yalnızca bir ulaşım meselesi olmadığını belirterek, "Bu, halk sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma ile doğrudan bağlantılı bir konudur" dedi. Türkiye’nin, 2030 yılına kadar trafik kazalarındaki can kaybını yüzde 50 azaltmayı hedeflediğini belirten Uraloğlu, ülkenin bu alandaki gelişimini şu sözlerle özetledi:
- 22 yılda 25 bin kilometre bölünmüş yol yapıldı.
- Kazalarda can kaybı oranı yüzde 80 azaldı.
- Dijital takograf sistemini 15 yıldır kullanıyoruz ve dünyada 4. üretici ülkeyiz.
"Her Trafik Kazası Önlenebilir"
Teknoloji ve dijitalleşmenin yol güvenliğini artırmadaki rolüne vurgu yapan Bakan Uraloğlu, akıllı altyapı ve yapay zeka destekli ulaşım sistemlerinin önemini dile getirdi. "Her hayat değerlidir ve her trafik kazası önlenebilir" diyen Uraloğlu, Türkiye'nin yol güvenliği konusundaki tecrübelerini uluslararası iş birlikleriyle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.
İsrailli Bakan Konuşunca Salonu Terk Etti
Konferansın oturumlarında söz alan İsrail Ulaştırma ve Yol Güvenliği Bakanı Miri Regev konuşmaya başladığında, Bakan Uraloğlu, Pakistan ve Katar temsilcileriyle birlikte salonu terk ederek protesto gösterisinde bulundu.