Sigaranın toplumsal bir kangren olduğunu ifade eden Ekmekçi, sigaranın bir insan hakları suçu olduğuna vurgu yaptı.
Ekmekçi, çıkarılması gereken kanunları şöyle sıraladı;
“1) Sigara bağımlılığı haklı kanunsal boşanma sebebi olmalıdır. (Madde bağımlıkları alkol, esrar eroin boşanma sebebidir) Sigara da madde bağımlılığıdır. Sigara içen bir eşle istemediği halde evliğini kanunlarla devam ettirme 21. yüzyılın despotizmidir. İnsan haklarına aykırıdır.
2) Sigara içen çalışanın, işvereni tüm tedavi ve doktorluk hizmetlerini karşılamasına rağmen, (6 ay 1 sene içinde) çalışan sigarayı bırakmazsa işverene, tazminatsız işten çıkarma hakkı verilmelidir.
Gerekçe:
Özellikle kapalı ortamlarda sigara yasaklanmasından dolayı tehlikeli işlerde çalışanlarda dikkat ve konsantrasyon eksikliğine bağlı iş kazaları artmıştır. Çalışan hatalarına bağlı İş kazaları SGK ve işverene yük oluşturmaktadır.”
Sigara içenlerde verim kaybının sık mola vermesi ve sık hastalanması sebebiyle en az %7,8 olduğunu belirten Ekmekçi, “Sigara emek hırsızlığına sebebiyet vermektedir” ifadesini kullandı.
“SİGARAYA BAĞLI İŞ KAYIPLARINDA MAAŞ ÖDENMEMELİ”
Sigarayla mücadelede çıkarılması gereken kanunlar kapsamında, tıbben sigaraya bağlı olan tüm hastalıklarda SGK sağlık ödemelerini kapsam dışı bırakması gerektiğini söyleyen Ekmekçi, “Sigaraya bağlı iş gücü kayıplarında, istirahat raporlarında işveren ve SGK çalışana, maaş ödememelidir. 33 yıllık hekimlik hayatımda 1 milyonun üstünde hasta baktım. Sigara içenlerde, içmeyenlere göre 3 kat daha fazla grip, nezle, bronşit, pnömoni, ülser, sinüzit, kas iskelet sorunları, baş ağrısı, hipertansiyon, kalp hastalığı gibi pek çok rahatsızlık gözlemledim. Hasta başvurularının en az %15’i direk ve dolaylı olarak artmaktadır” dedi.
“SİGARA İÇMEYEN PERSONEL ALINMALI”
Ekmekçi, “Kamudan başlayarak, bir milad konularak yeni işe alınacak kişilerde, sigara içmemesi şartı getirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Ekmekçi, “Yine tüm çalışan kamu personeline aynı özel sektör çalışanlarına verilen süre gibi bir süre verilmeli, sigarayı bırakmaları için, işyeri hekimleri, aile hekimleri, uzman hekimler gerekli eğitimlerden geçirilerek topyekün sigarayı bırakmaları sağlanmalıdır. Belirtilen sürelerde sigarayı bırakmayan kamu çalışanlarının ‘tazminatsız iş akidleri feshedilir’ kanunu çıkarılmalıdır. Zaman içinde özel sektöründe, sigara içmeyen personel alması, özendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
“ASIL MEZİYET KULLANMAK DEĞİL MÜCADELE ETMEKTİR”
Sosyolojik olarak özellikle Sağlık Bakanlığından başlanmak üzere sigarayı bırakmanın ve sigara içmemenin bir meziyet olmadığı, asıl meziyetin sigarayla mücadele etmek olduğu vurgulanması gerektiğini belirten ekmekçi, ”Bu yönde toplumsal algılar oluşturulmalıdır. Amacımız kimseyi eşinden, işinden, maaşından mahrum etmek değildir. Vatandaşın sağlığını korumak, devletin asli görevlerindendir. Kişinin sağlığını sigara içerek bozması hele ki başkalarına da zarar vermesi iradesi dahilinde olsa bile izin verilemez. Sigara içen kişilerin sigarayı bırakmaları için zorlayıcı kanunların çıkarılması veya uzun vadede çıkarılacağının sinyallerinin verilmesi, toplumun sigaraya olumsuz yaklaşmasına zemin hazırlayacaktır. Maalesef vatandaşlarımızın sigarayı bırakmaları için, eğitim kesinlikle yeterli gelmemektedir. Zira eğitimin zirvesindeki tıp doktorlarımızdaki sigara içme oranı toplumla benzer durumdadır” dedi.
Kamu spotları ve sigara paketlerindeki uyarıların, senelerdir yapılmasına rağmen, sigara içme oranları düşmediğinin de altını çizen Ekmekçi, bu kanunların acil olarak görüşülmesi gerektiğine dikkat çekti.