Sağlık

Milletvekili Arslan: 22 Bin Aile Hekiminin Maaşı Arttı!

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, Saadet Partisi’nin grup önerisi üzerine söz alarak ‘Aile hekimliği sözleşme ve ek ödeme uygulama yönetmeliği’ konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yaptı.

Saadet Partisi’nin grup önerisi üzerine söz alan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan Sağlık Bakanlığı’nın son güncel verilerini paylaştı. ‘Aile hekimliği sözleşme ve ek ödeme uygulama yönetmeliği’ konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunu bilgilendiren Arslan, Sağlık Bakanlığının hedeflerini anlattı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI NİTELİĞE ÖNEM VERMEYE ÇALIŞIYOR”

Arslan “Sağlık Bakanlığımız daha çok koruyucu sağlık hizmetlerinde, aile hekimliği sisteminde nitelik bazlı performans uygulamasına çok fazla geçmemişti. Bu yönetimle aslında niteliğe önem vermeye çalışıyor. Bunun gerekçesi de Türkiye Cumhuriyeti’nde muayene olan hastaların kişi başı başvuru sayısı 65-70-80 yaş gruplarında 20’ler civarındayken, 10-14 yaş civarında 7’ler civarında. Kişi başı frekansı. Burada Sağlık Bakanlığının hedefi; izleme alması gereken hasta gruplarına aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerini sağlaması. Bu rakamlardaki 20’ler civarındaki muayene sayılarının çoğunluğu kamu hastaneleri, ikinci veya üçüncü basamak tedavi kuruluşları oluşturuyor. Buradaki yükü azaltmamız gerekiyor ki randevu sistemleri rahatlasın. Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verelim ki vatandaşlarımız hastalanmasın, hastalanmadan korunsun, mantık aslında bu. Niteliği geliştirmekteki mantık bu. Burada hedef nüfusları sağlık bakanlığı belirliyor ve bunlara yönelik çalışmalar yapıyor. Önceki sistemde (eski sistemde) 65 yaş üstü hastaların ve 0-5 yaş hastaların kat sayıları 1.6 iken, diğer hastaların hepsi 0.79 katsayı ile çarpılıyor ve buna göre puanlama ve izleme yapılıyordu. Burada hedef yaş grupları söz konusu değildi” dedi.

“SAĞLIK BAKANIMIZ BU YÖNETMELİKTE DÜZENLEMELER YAPILACAĞINI SÖYLEDİ”

Arslan konuşmasına şu sözlerle devam etti; Şimdi getirilen hedef nüfus gruplarında biraz önce söylediğimiz muayene oranları da dikkate alınarak yönetmelikte daha çok zaman ayrılması gereken hasta gruplarını önemseyen bir çalışma oldu. Burada 65 yaş üstü 1.6 iken, 10-14 yaş arası 0.58 ama 0-1 ay arası bebekler 5 kat sayı ile 1 ayla 1 yaş arası 2 kat sayıyla değişik kriterler getirilerek aile hekimlerinin bu hastalara daha çok zaman ayırması, daha çok koruyucu sağlık hizmetleri sunması hedeflendi. Aile hekimlerini ilgilendiren ve aile hekimlerinin sıkıntısını oluşturan kısımlarını keşke dile getirseydiniz. Biz bunu Sağlık Bakanımızla konuştuk ve dile getirdik. Bu yönetmelikte gerçekten aile hekimleri için bu yönetmelikte düzenlemeler yapılması gerekiyor ve Sayın Bakan bunda da değişiklikler yapacağını söyledi. Fakat ilk çıkış sebebi nitelikli sağlık hizmetleridir. Burada eski yönetmelikteki sadece %12 teşvik imkânı var iken yani ödemelerin tamamının yüzde 12’sine denk gelirken, yeni yönetmelikte teşvik oranı %30’a çıkmıştır. Bu teşvik de hastaların nitelendirilmesi daha çok hedeflerin belirlenmesi ön plana çıkmıştır.

“AİLE HEKİMLERİNİN YÜZDE 90’ININ MAAŞI ARTMIŞTIR”

“Toplam 26 bin civarında aile hekimimiz var” diyen Arslan yeni yönetmelikle birlikte 22 bin 914’ünün maaşının arttığını söyledi. Arslan sözlerini “Aslında sadece yüzde 10’unun maaşı azalmıştır, bu da düşük bir azalmadır. Birçok aile hekiminin maaşı artmıştır. Maaşı azalanlar sadece 3000 civarındadır. Yönetmelikte değişiklikler de iyileştirmeler de yapılacaktır” ifadeleri ile noktaladı.