Toplamda 8 milyon metrekarelik bir alanı kapsayacak şekilde planlanan ilk etapta Çay ilçesi Kadıköy’de 2 bin 900 dekarlık alanda kurulacak olan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın onayıyla tüzel kişilik kazanan Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), 3 bin kişilik istihdamın yanında 1 dekardan üretilecek yıllık 50 ton üretimle de şehrimize önemli katma değer sağlayacak.

Afyonkarahisar Valiliği koordinesinde Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle Çay ilçesinde kurulacak olan Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın girişimleri, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın onayıyla tüzel kişilik kazanmıştı.

Afyon'da tarımda devrim: jeotermal seracılık OSB için düğmeye basıldı!

Programları kapsamında Afyonkarahisar’a gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ve ilgili kurum müdürleriyle birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak Afyonkarahisar Çay Tarıma Dayalı Jeotermal Kaynaklı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Afyonkarahisar’ın doğal kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, tarımsal rekolte payının arttırılması, çevresel etkilerin yönetimi, ilimizde jeotermal seracılık yapmak isteyen yatırımcıların sıcak su kaynaklarının yanında daha kolay yatırım yapmalarını sağlamak ve yatırıma ait dağınıklığı engellemek amacıyla 3 etap ve toplamda 8 milyon metrekare olarak planlanan ve ilk etabı Çay ilçesi Kadıköy’de 2 bin 900 dekarlık alanda kurulacak olan Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (TDİOSB) kurulması için çalışmalar hızla sürüyor. Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın büyük önem verdiği çalışmalar, Afyonkarahisar’a değer katarken aynı zamanda jeotermal seracılığın daha da gelişmesi noktasında da önemli bir adım olacak.

“AFYONKARAHİSAR ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ BİR MERKEZİ”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ve ilgili kurum müdürleriyle birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Bugün, ilimizin geleceği ve ülkemizin tarım ekonomisine katkı sunacak son derece önemli bir proje olan Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) gelişmelerini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Afyonkarahisar, coğrafi özellikleri, stratejik konumu ve doğal kaynaklarıyla ülkemizin önemli bir merkezi olmuştur. Türkiye’nin batısında, Anadolu’nun tam kalbinde yer alan ilimiz, tarih boyunca sadece kültürel ve ekonomik değil, aynı zamanda tarımsal üretimde de kritik bir rol üstlenmiştir. Jeotermal kaynaklar açısından sahip olduğumuz potansiyel ise, bu rolümüzü çok daha ileriye taşımamıza olanak sağlayacaktır” dedi.

Afyon'da tarımda devrim: jeotermal seracılık OSB için düğmeye basıldı!

İLK ETAPTA 2 BİN DEKARLIK ALANDA FAAL ÜRETİM

Afyonkarahisar’ın, sahip olduğu jeotermal kaynakların sıcaklık özellikleri ve verimliliği açısından ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Yiğitbaşı, “Bugün burada gündemimizde olan Çay ilçesindeki Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas OSB, bu potansiyelin en etkin ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasının somut bir örneğidir. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın destekleriyle tüzel kişilik kazanan TDİOSB, toplamda 8 milyon metrekarelik bir alanı kapsayacak şekilde planlanmıştır. İlk etapta, Çay ilçesi Kadıköy Mahallesi’nde 2 bin 893 dekarlık alanda faaliyet gösterecek olan bu proje, yalnızca Afyonkarahisar’ın değil, ülkemizin tarım sektörüne de büyük katkılar sağlayacaktır. Proje kapsamında, ilk etapta 2 bin dekarlık alanda faal üretim sağlayan jeotermal ısıtmalı, topraksız seralar kurulacak ve yıllık 100 bin ton domates üretimi hedeflenecektir. TDİOSB projesi, jeotermal enerjinin tarım sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması adına ülkemizde öncü bir model olacaktır. Bu organize sanayi bölgesinde jeotermal kaynaklarla ısıtılan seralar sayesinde, tarımsal rekolte artırılacak, yılın dört mevsimi üretim yapılabilecek ve aynı zamanda enerji verimliliği sağlanacaktır. Bu da hem yerel ekonomiye hem de bölgesel kalkınmaya büyük bir ivme kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.

1 DEKARDAN YILLIK 50 TON DOMATES ÜRETİM

Projenin, yaklaşık 3 bin kişilik istihdam sağlaması ve en az 15 bin kişilik bir nüfusa sabit gelir kaynağı oluşturmasının öngörüldüğünü kaydeden Vali Yiğitbaşı, “TDİOSB alanında kurulacak seralarda iyi tarım uygulamaları kapsamında domates, biber, salatalık ve patlıcan gibi ürünler yetiştirilecek, 1 dekardan yıllık 50 ton domates üretimi yapılması planlanacaktır. Ayrıca bu üretimden 3 milyar TL değerinde gelir elde edilmesi beklenmektedir. Projenin konumu itibarıyla hem iş gücüne hem de yol ve altyapı imkanlarına yakın bir alanda kurulması, yatırımcılarımız için cazip bir fırsat yaratmaktadır. TDİOSB’deki üretim faaliyetleri, doğal kaynakların etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlayacak; böylece ülke ekonomisine katkının yanı sıra çevresel sürdürülebilirlik de sağlanacaktır. Afyonkarahisar Valiliği olarak, bu projeyi hayata geçirmek için ilgili kurumlarımızla azimle çalıştık ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığımızın da kıymetli desteklerini aldık. Sayın Bakan Yardımcımız Ahmet Bağcı’nın da bugün aramızda bulunması hem bu projeye hem de ilimize verilen önemin somut bir göstergesidir. Kendilerine destekleri için teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Afyon'da tarımda devrim: jeotermal seracılık OSB için düğmeye basıldı!

ÖNCÜ VE REKABET GÜCÜ YÜKSEK BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRMİŞ OLUYORUZ

Afyonkarahisar’ın yenilikçi ve sürdürülebilir projelerle ülkemizin kalkınma hedeflerine katkı sunmaya devam edeceğini vurgulayan Vali Yiğitbaşı şunları söyledi: “Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas OSB’nin, bölge istihdamına, yatırımcılarımızın üretim gücüne ve ilimizin tarımsal potansiyelinin değerlenmesine öncülük edeceğine inancımız tamdır. Bu tür projeler ülkemizin her noktasında yapılıyor ancak bizim incelikli, detaylı yaptığımız çalışmalar şunu gösterdi. Biz yenilenebilir enerji imkanlarıyla, çevreye olan katkısıyla projenin daha sürdürülebilir olduğunu umuyoruz. Öncü ve rekabet gücü yüksek bir projeyi hayata geçirmiş oluyoruz. Bu vesileyle, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Afyonkarahisar’ımızın ülkemizin tarımsal üretiminde güçlü bir merkez haline gelmesini temenni ediyorum. Hepinize saygılarımı sunar, bu anlamlı programda bizlerle olduğunuz için teşekkür ederim.”

44 BİN 500’E YAKIN ÜRETİCİMİZ BULUNMAKTA

Daha sonra söz alan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı ise konuşmasında Afyonkarahisar’ın tarımsal ve hayvansal üretim potansiyeline dikkat çekerek şunları söyledi: “Bakanlığımızın kayıtlarına göre 44 bin 500’e yakın üreticimiz bulunmaktadır. İlimizde 5,7 milyon dekar tarımsal alan bulunmaktadır. Tarımsal alanda tarla bitkileri başta olmak üzere meyve, sebze ve baharat üretimi yoğunlukla yapılmaktadır. Bitkisel üretim dışında da Afyonkarahisar hayvancılıkta da önemli bir potansiyele sahiptir. Birçok ürün üretiminde Afyonkarahisar il sıradadır. Tarım sigortaları konusunda da önemli bir gelişmeyi paylaşmak isterim. Afyonkarahisar patates üretiminde 3. sırada olan bir il. Bu yılbaşından geçerli olmak üzere patates üretiminde fide yapraklarında meydana gelen don zararları devlet destekli tarım sigortaları kapsamına alınmıştır. Üreticilerimiz için hayırlı olsun.”

10 BİN BAŞ HAYVAN KAPASİTELİ BESİ OTB’DE 400 KİŞİYE İSTİHDAM

2024 yılında Organize Tarım bölgeleri kurulum sürecini hızlandırdıklarını belirten Bağcı, “Bakanlığımızın en önemli projelerinden olan, yenilenebilir enerji kullanan, sürdürülebilir üretim ve istihdam alanında ülkemize ve ilimize ciddi katkıları bulunacak olan Organize Tarım Bölgeleri yatırım sürecini biz geçen yıldan itibaren hızlandırdık. 61 adet Organize Tarım Bölgesinin 43 adedinin idari oluşum sürecini tamamladık. Yani tüzel kişilik kazandırdık. 14 adet Organize Tarım Bölgesinin ise alt yapı sürecini bitirdik. Bu yıl Organize Tarım Bölgelerine daha fazla hız vereceğiz ve bunların yatırım süreçlerini tamamlamaya çalışacağız. Bu kapsamda geçen sene Afyonkarahisar ilimize 2 adet Organize Tarım Bölgesi kazandırmanın memnuniyetini sizlerle paylaşmak istiyorum. İlki Sayın Bakanımızın ve Sayın Valimizin destekleriyle toplam 2 bin 500 dekar alanda Bolvadin Besi Organize Tarım Bölgesi kuruldu. Bu OTB bittiğinde yaklaşık 57 adet işletme parseli ve 4 adet sanayi parseli burada yer alacaktır. Alt yapı süreci tamamlandıktan sonra 10 bin baş hayvan kapasiteli Besi OTB’de 400 kişiye istihdam sağlamış olacağız” dedi.

Karavan Fest 2025, Afyonkarahisar'da Başlıyor! Karavan Fest 2025, Afyonkarahisar'da Başlıyor!

3 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM HEDEFLENİYOR

Çobanlar, Bolvadin ve Çay Jeotermal Sera Organize Tarım Bölgesi hakkında da bilgiler veren Bağcı, “Bakanlığımızın ve Valiliğimizin katkılarıyla idari oluşum sürecini tamamlamış olduk. Burada 2 adet adalarımız olacak. Bir sanayi adaları, iki sera adaları. Sera adalarında fide, meyve ve sebze üretimi gerçekleştirilecek. Sanayi adalarında ise paketleme ve depolama alanlarının yanı sıra eğitim ve araştırma alanları, biyokütle tesisi, GES ve atık yönetimi alanı yer alacaktır. Bu OTB aynı zamanda sıfır atık ilkesine dayalı olarak çalışacak. Jeotermal enerjiyi kullanacak ve kesim suretinin alt yapısı burada kurulacaktır. Yaklaşık 3 bin kişilik istihdam hedefliyoruz. Bu istihdamın ilk etapta yüzde 65’i kadınlardan oluşacak. Bu bizim için önemli bir gelişme. İlk etabı tamamladığımızda hem üretimin hem de istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır. Bu iki OTB’nin şehre kazandırılması noktasında destekleri ve gayretleri için Sayın Valimize ve Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

16 FİRMA BOLVADİN İLÇESİNDE 120 BİN KÖK KENEVİR ÜRETECEK

Bolvadin ilçesi ziyaretine ilişkinde ilgiler veren ve burada yeni bir yatırım sürecine girildiğini söyleyen Bağcı, “2024 yılında ilaç etken maddesi üretimi amacıyla kenevir yetiştiriciliği için toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) görevlendirilmiştir. Bu görevlendirme sonucunda bizde gerekli başvuruları alıp değerlenirdik. 16 firmanın kenevir üretimi uygun bulundu.  İlk yetiştirme uygulamalarını Toprak Mahsulleri Ofisi Bolvadin Alkaloid Fabrikası sahasında gerçekleşecektir. Biz de bugün Sayın Valimizle birlikte o sahanın incelemesini yapacağız. 2024 yılında belirlenen kota 120 bin kök kenevir yetiştirilmesi için firmalarla sözleşme yamulacak ve firmalar 18 ay içerisinde burada yatırım gerçekleştirmek zorundadır. Bu yatırım neticesinde aslında Afyonkarahisar için Bolvadin ilçesi hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınmış olacaktır. Çünkü buraya hem teknoloji transferi olacak hem de istihdam ve üretime katkı sağlanacak. En kısa sürede faaliyete geçecek olan tüm yatırımların Afyonkarahisar’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi