Aile zayıflarsa toplum çözülmeye başlar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, aile ve toplum arasındaki güçlü bağa dikkat çekerek, aile zayıflarsa toplum çözülmeye başlar ifadelerini kullandı. Göktaş, aile yapısının korunmasını milli güvenlik meselesi olarak gördüklerini belirtti.

Kızılcahamam’da düzenlenen Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu 8. Türkiye Buluşması’nda konuşan Göktaş, kadınların eğitimde, bilimde, sanatta ve iş dünyasında kritik roller üstlendiğine vurgu yaptı. Kadınların eğitime katılımının artırılmasıyla toplumda pozitif değişimlerin yaşandığını belirtti.

Kadınların liderlik pozisyonlarına gelmeleri desteklenmeli

Kadınların yalnızca eğitime erişiminin artırılmasının yetmeyeceğini vurgulayan Bakan Göktaş, kadınların liderlik pozisyonlarına gelmeleri için gerekli desteğin sağlanması gerektiğini ifade etti. Kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almasının daha adil ve kapsayıcı bir toplum inşasına katkı sağlayacağını belirtti.

Kadın hakları konusunda devrim niteliğinde adımlar atıldı

Türkiye’de son 23 yılda kadın hakları ve eşitlik konusunda büyük reformlar yapıldığını hatırlatan Göktaş, anayasa ve temel yasalarda pozitif ayrımcılığı destekleyen değişikliklerin hayata geçirildiğini dile getirdi. Kadınların toplumsal, siyasal ve ekonomik hayatta eşit fırsatlara sahip olması için önemli düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Bu kapsamda 12. Kalkınma Planı’nın kadınları destekleyen somut adımlar içerdiğini belirten Bakan Göktaş, 2024-2028 Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile eğitimde kadınların daha aktif rol almasının sağlanacağını ifade etti.

Afyon’daki köy yollarında karla mücadele çalışması sürüyor Afyon’daki köy yollarında karla mücadele çalışması sürüyor

Kadınların eğitimi ve istihdamı artırılmalı

Kadınların eğitim seviyelerinin yükseltilmesi için çeşitli projeler yürütüldüğünü belirten Göktaş, kız çocuklarının okullaşma oranlarını artırmak amacıyla çalışmalara devam ettiklerini vurguladı. Özellikle bilişim teknolojileri, medya okuryazarlığı ve yayıncılık gibi alanlarda kadınların bilgi birikimini artırmaya yönelik eğitimler düzenlendiğini belirtti.

Göktaş, kadınların yükseköğretime erişiminin arttığını belirterek, bugün yükseköğretimde kadınların okullaşma oranı yüzde 49’un üzerine çıktı dedi. Ayrıca akademik kadrolardaki kadın oranının yüzde 46,65 olduğunu ve bu oranın birçok ülkeden yüksek olduğunu vurguladı.

STEM alanlarında kadın istihdamı artırılmalı

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında kadınların ve genç kızların eğitim ve istihdamını artırmayı hedeflediklerini belirten Göktaş, bu kapsamda Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi gibi programlarla kadınları desteklediklerini aktardı.

Kadın güçlenirse toplum da güçlenir

Kadınların hayatın her alanında desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Göktaş, kadın güçlenirse aile de güçlenir, toplum da güçlenir ifadelerini kullandı. Türkiye’nin daha güçlü bir geleceğe ulaşması için kadınların eğitimde, bilimde, sanatta ve ekonomide daha fazla söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

2025 Aile Yılı’nda aile değerleri ön planda olacak

2025 Aile Yılı’nın kadını güçlendiren politikaların hayata geçtiği bir yıl olması için çalışmalara hız verdiklerini açıklayan Göktaş, aile bağlarının zayıflatılmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Küresel düzeyde çocuklarımız başta olmak üzere aile yapımızı hedef alan cinsiyetsizleştirme dayatmalarıyla karşı karşıyayız diyen Göktaş, aile yapısının korunması için önlemler aldıklarını ifade etti.

Esnek çalışma modelleri hayata geçirilecek

Türkiye’de doğurganlık oranının düştüğüne dikkat çeken Göktaş, 2023 yılında doğurganlık hızının 1,51 seviyesine gerilediğini belirtti. İstihdamdaki kadınların doğurganlık hızının 1,38, istihdamda olmayan kadınların ise 1,72 olduğunu söyleyen Göktaş, bu durumun doğurganlık düşüşünün sadece kadın istihdamıyla açıklanamayacağını gösterdiğini ifade etti.

Bu kapsamda esnek çalışma modellerini aktif hale getirmek istediklerini belirten Göktaş, UNICEF ile işbirliği içinde Erken Çocukluk Döneminde Ev Temelli Bakım Hizmet Modeli ve 0-3 yaş çocuklar için mahalle tipi kreş modeli üzerine çalışmalar yürüttüklerini duyurdu.

Aile ve Gençlik Fonu kapsamında yeni evlenecek gençlere ve çocuk sahibi olmak isteyen ailelere destek sağlanacağını belirten Göktaş, Türkiye’nin güçlü bir aile yapısı ile geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi