Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu’nun yürütücüsü olduğu Erzurum İli Çevresi Fayların Deprem Tekrarlama Periyotları ve Maksimum Deprem Büyüklüklerinin GNSS Ölçüleri ile Belirlenmesi adlı projede; Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Prof. Dr. Tamer Baybura, Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Solak ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Uğur ise araştırmacı olarak yer aldı. Ayrıca kurumlar arası iş birliği kapsamında Harita Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Aksaray Üniversitesi ve Hitit Üniversitesinden araştırmacılar da yer aldı.
PROJE TOPLAM 2 YIL SÜRECEK
“Erzurum İli Çevresi Fayların Deprem Tekrarlama Periyotları ve Maksimum Deprem Büyüklüklerinin GNSS Ölçüleri ile Belirlenmesi” konusuna odaklanan proje hakkında bilgi veren yürütücü Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, “Proje toplam 2 yıl sürecek. Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla Erzurum ve yakın çevresinde bulunan fayların hareket miktarları ve faylardaki gerinim miktarları GNSS ölçüleri ile belirlenecek. Elde edilen sonuçlar bölgenin deprem tehlike analizi çalışmaları için bilim insanları ve yerel yönetimlerin çalışmalarına altlık oluşturacak dedi.
AKÜ BİLİM İNSANLARI DEPREM ARAŞTIRMALARINA ÖNCÜLÜK EDİYOR
2024 yılı içerisinde, AKÜ bilim insanlarının yürütücülüğünü yaptığı üçü TÜBİTAK 1001 projesi, biri ise Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği olmak üzere dört projesi kabul edildi. Projeler kapsamında Kütahya, Manisa, Eskişehir ve Erzurum civarında yer alan faylarda GNSS çalışmaları gerçekleştirilecek. Önceki yıllarda kabul edilen TÜBİTAK projelerinde ise Afyon, İzmir, Balıkesir, Çorum, Kahramanmaraş, Hatay ve Manisa illerinde yer alan faylarda deprem tehlike analizi çalışmaları devam ediyor.