Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin (İİBF) 50. kuruluş yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler, akademik camianın ve öğrencilerin yoğun ilgisini çekti. İstek Afyon Okulları sponsorluğunda gerçekleştirilen “Üniversitelerin Geleceği” başlıklı konferans, AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Programa AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş ile Dekan Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Hale Fulya Kaya ve Dr. Öğretim Üyesi Ali Balkı katıldı.
50. YIL DÖNÜMÜ, YENİ HEDEFLERE IŞIK TUTUYOR
İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, açılış konuşmasında fakültenin bölgenin en eski eğitim kurumlarından biri olduğunu vurguladı. “Fakültemizin 50. yılını, geçmişimizi değerlendirmek ve geleceğe dair daha sağlam adımlar atmak için bir dönüm noktası olarak görüyoruz” diyen Demirtaş, bu yıl 50’nin üzerinde etkinlik düzenlediklerini belirtti.
Demirtaş, düzenledikleri üç önemli etkinliğe değinerek, “Yükseköğretimin tarihi ve fakültemizin dönüşüm sürecini konu alan toplantılardan sonra bugün geleceğe dair vizyonumuzu konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
HEDEF BELİRLEME VE UZUN VADELİ PLANLAMANIN ÖNEMİ
Konferansın diğer konuşmacılarından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, hem bireysel hem kurumsal hedeflerin sürdürülebilirlik açısından kritik olduğunu söyledi. “Kısa vadeli hedefler hızla tükeniyor; oysa hem üniversitelerin hem de bireylerin uzun vadeli stratejik planlara ihtiyacı var” diyen Peker, AKÜ’nün 4 yıllık stratejik planlar yerine 50 ve 100 yıllık hedefler koymayı amaçladığını belirtti.
İİBF MEZUNLARINA KARİYER TAVSİYELERİ
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Erhan Erkut, İİBF mezunlarına yönelik önerilerde bulundu. İşletme mezunlarının iş bulma şansının diğer bölümlere göre daha yüksek olduğunu ifade eden Erkut, öğrencilere yan dal yapmalarını önerdi. “Veri analitiği” ve “yapay zekâ” gibi çağın yükselen alanlarında yan dal yapmanın önemini vurgulayan Erkut, işletme mezunlarının bu alanlarda rekabet avantajı sağlayabileceğini söyledi.
Erkut ayrıca, “Bir ülkenin ekonomik lokomotifi, en iyi eğitimli insanlarıdır” diyerek, kaliteli eğitimin bir toplumun gelişimine katkı sağlayan en önemli unsur olduğunu belirtti.
EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM VE 21. YÜZYILIN DİNAMİKLERİ
Prof. Dr. Erkut, eğitimi dönüştüren üç temel güçten bahsetti: öğrenci sayısındaki artış, küreselleşme ve dijitalleşme. Türkiye’de üniversiteye giriş oranlarının 1980’lerde %8 iken 2010’da %55’e yükseldiğine dikkat çeken Erkut, küresel ölçekte yabancı öğrenci sayısındaki artışın eğitimin dinamiklerini değiştirdiğini ifade etti.
Program, soru-cevap bölümü ve plaket takdimi ile sona erdi. Konferans, üniversite camiası için vizyoner bir yol haritası çizdi.