CHP’li Kılıç’tan Cumhurbaşkanına Hakaret Suçunun Düzenlemesi Teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinde yer alan Cumhurbaşkanına Hakaret suçunun kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kanun teklifi sundu. Kılıç, bu düzenlemenin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile çeliştiğini belirterek, partili Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Cumhurbaşkanının tarafsızlığını kaybettiğini savundu.
1. Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu
Sevda Erdan Kılıç, kanun teklifinde, bu düzenlemenin siyasal iktidarın çıkarları doğrultusunda Cumhurbaşkanı makamının korunmasına hizmet ettiğini ifade etti. Hakaret ile eleştiri arasındaki ince çizginin, özellikle son yıllarda daha fazla yargısal bir araç olarak kullanıldığını belirten Kılıç, bunun ifade özgürlüğünü ciddi şekilde kısıtladığını söyledi. Kılıç, “On binlerce kişi Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılanıyor. Bu duruma artık son verilmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.
2. 2017 Anayasa Değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı Sistemi Değişti
Kılıç, 2017 Anayasa değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanının siyasi partilerin genel başkanı olmasının, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun işlevini değiştirdiğine dikkat çekti.
3. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türkiye’ye Yönelik Uyarılar
Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konuda Türkiye’ye yaptığı uyarıları hatırlatarak, AİHM’nin, devlet başkanlarına yönelik özel bir korumanın sağlanamayacağına dair bir görüş bildirdiğini belirtti. Ancak Türkiye'nin TCK 299 maddesi ile bu eleştirilere karşı bir koruma sağlamaya çalıştığını söyleyen Kılıç, Avrupa kurumlarının Türkiye’ye “bu düzenlemeyi değiştirin” çağrısında bulunduğunu vurguladı.
4. Anayasa ve AİHM’ye Aykırılık
Kanun teklifinin gerekçesinde Kılıç, TCK 299 maddesinin, Anayasa’nın 26. maddesi ve AİHM’nin 10. maddesiyle açıkça çeliştiğini ifade etti. Kılıç, yeni düzenlemeyle bu anayasal uyumsuzluğun ortadan kaldırılmasını ve ifade özgürlüğü ile demokratik hakların güçlendirilmesini talep etti.
5. Gelecek İçin Adım Atıldı
CHP’li Kılıç, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu içeren TCK 299 maddesinin kaldırılması için attıkları adımla, halkın özgürce eleştiri yapabilmesi adına önemli bir girişimde bulunduklarını belirtti. Kılıç, bu değişiklikle birlikte Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu bir yasal düzenleme talep ettiklerini yineledi.
Kılıç, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun kaldırılması gerektiğini savunarak, bu konuda demokratik reformlar yapılmasını ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu Nasıl Kullanılıyor?
Kılıç, söz konusu düzenlemenin, Cumhurbaşkanının siyasi bir figür olmasından dolayı hukuki bir koruma aracı haline geldiğini belirtti. 2017’deki anayasa değişikliği sonrasında, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, yargısal sopa olarak kullanılmaya başlandığını ifade etti. Bu durumun özgürlükleri boğan ve demokratik hakları zayıflatan bir uygulama haline geldiğini söyledi.