CHP Parti Meclisi Üyesi ve Örgütlenme Koordinatörü Yalçın Görgöz, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşüne yönelik açıklamalarda bulunarak, iktidarın politikalarını eleştirdi. Görgöz, Hatay-Yayladağı Sınır Kapısı'nın açılmasına rağmen sığınmacıların dönüş için sıraya girmediğini vurguladı. “2011’den bu yana burada yaşayan sığınmacılar, Türkiye’de sosyal ve ekonomik düzenlerini kurmuş durumda” diyen Görgöz, yaklaşık 1 milyon Suriyeli çocuğun Türkiye’de doğduğunu hatırlattı.

"GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ KALDIRILMALI"

Olgun’dan Çay-Dinar Yolu Tepkisi: 22 Yıldır Akılları Neredeydi? Olgun’dan Çay-Dinar Yolu Tepkisi: 22 Yıldır Akılları Neredeydi?

Görgöz, sığınmacıların dönüşü için iktidarın somut adımlar atması gerektiğini belirtti. İlk adım olarak, Suriyeli sığınmacılara tanınan “Geçici Koruma” statüsünün kaldırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 200 binden fazla Suriyelinin T.C. vatandaşlığı aldığını hatırlatarak, bu vatandaşlıkların topluca iptali gibi önerilerin hukuki olarak mümkün olmadığını söyledi.

EKONOMİK DÜZENE ENTEGRE OLAN SURİYELİLER

İş dünyası ve işveren örgütlerinin görüşlerine de değinen Görgöz, ucuz iş gücü olarak istihdam edilen Suriyelilerin geri gönderilmesinin yanlış bulunabileceğini belirtti. İstanbul, Gaziantep, Hatay gibi şehirlerde iş kurarak ekonomik düzenlerini oluşturan ve gayrimenkul karşılığı vatandaşlık alan üst gelir grubundaki Suriyelilerin durumunun da karmaşık olduğunu söyledi.

"GERİ DÖNÜŞLER GERÇEKÇİ DEĞİL"

Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından yönetim değişikliğine rağmen, ülkenin hala riskli bir bölge olduğuna dikkat çeken Görgöz, “Her an yeni bir iç savaş ihtimalinin olduğu bir ülkeye dönüş beklemek gerçekçi değil” dedi. Türkiye’deki milyonlarca sığınmacının neden olduğu demografik değişimlerin ise gelecekte büyük riskler içerdiğine işaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını ve eşit temsili savunduklarını belirten Görgöz, Türkiye’deki sığınmacıların belli bir program çerçevesinde ülkelerine dönmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Görgöz, iktidarın Filistin ve Gazze politikalarındaki çelişkilerine de dikkat çekerek, bu bölgelerin artık hükümetin gündeminden düştüğünü söyledi.