Doğal Bitkilerle Sürdürülebilir Kent Peyzajı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi" ile şehirlerde egzotik bitki türleri yerine, yöreye özgü ve iklim değişikliğine dayanıklı bitkilerin kullanılması teşvik edilecek. Bu kapsamda, çalışmalarda 81 ilin yerel bitki örtüsü detaylı olarak inceleniyor.

Afyon’da sarı serum faciasının yaşandığı poliklinik kapatıldı Afyon’da sarı serum faciasının yaşandığı poliklinik kapatıldı

Rehberin İlk Aşaması Tamamlandı

Projenin ilk etabında, İç Anadolu ve Güyedoğu Anadolu bölgelerine özel olarak "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi" hazırlandı. Bu yıl içinde diğer beş coğrafi bölgenin rehberlerinin de tamamlanması planlanıyor.

Bakan Kurum'dan Açıklama

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alıyoruz. Bu sayede, Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne uygun yeşillendirme çalışmaları için önemli bir adım atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Egzotik Bitkiler Yerine Yöresel Türler

Rehber sayesinde, 12 binin üzerinde bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip olan Türkiye'nin doğal örtüsü korunacak. Kent peyzajı uygulamalarında iklime uymayan ve sürdürülebilir olmayan egzotik bitki türleri yerine, bölgesel flora yapısına uygun türlerin kullanılması teşvik edilecek.

Kentsel Peyzajda Yöresel Standartlar Belirleniyor

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, rehberin, 81 ilde doğal bitkilerin kentsel peyzajda nasıl kullanılabileceğine dair detaylı bilgiler sunduğunu belirterek, "İklim değişikliği ve erozyonla mücadele kapsamında önemli bir adım atıyoruz. Hazırladığımız rehber sayesinde, kentlerde çevre dostu, uzun ömürlü ve iklime dayanıklı peyzaj uygulamaları yaygınlaşacak" dedi.

Kaynak: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı