Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Deniz Zaferi'nden bir gün önce, 17 Mart 1915 tarihinde arkadaşı Madam Corinne'ye yazdığı bir mektubun dikkat çeken detaylar barındırdığını belirtti.

Dr. Sabah, Fransızca yazılan bu mektubun, Mustafa Kemal'in kendinden emin duruşunu ve ileri görüşlülüğünü ortaya koyduğunu vurguladı. Mektupta, Mustafa Kemal'in "burada kalmaya devam ederse daima başarılı olacağı" yönündeki ifadesinin, ilerleyen süreçte gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Maydos Mıntıka Komutanlığı ve kritik süreç

Mustafa Kemal Bey, 19'uncu Tümen Komutanı olarak 25 Şubat 1915'te Eceabat'a gelerek Maydos Mıntıka Komutanlığı görevine başlamıştı. Burada Gelibolu Yarımadası'nın savunulmasından birinci derecede sorumlu hale gelmişti.

4 Mart 1915'te İngilizlerin Seddülbahir ve Kumkale'ye yaptığı çıkarma sırasında, Mustafa Kemal Bey Kilitbahir'de bulunuyordu. Bu esnada, Bigalı Mehmet Çavuş'un büyük bir fedakarlıkla İngilizleri geri püskürtmesi, Atatürk'ün komutasındaki birliklerin direncini gözler önüne serdi.

Mustafa Kemal Bey, Eceabat'a dönüşünde durumu öğrenerek 26'ncı Alay'a hemen emir vererek "Oraya gelişime kadar İngilizleri derhal denize dökün" talimatını verdi. Akşam saatlerinde bölgeye vardığında, emrinin gerçekleştiğini görmüştü.

Afyon'un Çanakkale'deki izleri belgeselle ölümsüzleşti! Afyon'un Çanakkale'deki izleri belgeselle ölümsüzleşti!

Mustafa Kemal'in 17 Mart tarihli mektubu

Dr. Sabah, Mustafa Kemal Bey'in 17 Mart'ta, yaşanan olaylardan sonra arkadaşı Madam Corinne'ye bir mektup yazdığını belirtti. Mektubun şu ifadeleri dikkat çekiyor:

"İki aydır buradayım ve Çanakkale Boğazı'nı müttefiklerin ihraç teşebbüsünde bulunan donanmalarına ve kuvvetlerine karşı müdafaa ediyorum. Bu ana kadar aziz Corrine, hep muvaffak oldum ve aynı yerde kalırsam, kuvvetle ümit ediyorum ki daima da muvaffak olacağım. Burada benim ismimin duyulmamasına hayret etmemeli, çünkü ben mühim bir muharebenin kahramanı olarak Mehmed Çavuş'a şeref kazandırmayı tercih ettim. Tabii şüphe etmezsiniz ki muharebeyi idare eden sizin dostunuzdu ve savaş gecesi muharebelerin saflarında Mehmed Çavuş'u bulan da o idi."

Dr. Sabah, Mustafa Kemal Bey'in bu mektuptaki ifadeleriyle, ilerleyen dönemdeki zaferlerini öngördüğünü belirtti. Atatürk'ün ileri görüşlülüğü ve kendine olan inancı, Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalar'daki başarılarıyla da kanıtlandı.

Atatürk'ten Enver Paşa'ya rapor

Mustafa Kemal Bey, 3 Mayıs 1915 tarihinde Harbiye Nazırı Enver Paşa'ya yazdığı raporda, "Maydos Mıntıka Komutanı iken aldığı tedbirlerin uygulanmaması halinde çıkarma noktalarının zayıf kalacağını" belirtti.

18 Mart Zaferi'nden sonra Maydos Mıntıka Komutanlığı görevi sona eren Mustafa Kemal Bey, 5'inci Ordu'nun kurulmasıyla birlikte Bigalı köyüne intikal etti. 25 Nisan 1915'te, çıkarma başladığında, 57'nci Alay'la birlikte harekete geçerek Çanakkale Muharebeleri'nin seyrini değiştirdi.

Kaynak: Haber Merkezi