Sahipsiz Köpeklerin Toplanması İçin 2028 Yılı Beklenemez

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği yazıda, sahipsiz köpeklerin toplanmasında 2028 yılının beklenmesinin yasalara aykırı olduğunu vurguladı. Bakanlık, sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınmasının hemen uygulanması gerektiğini belirterek, ilgili yasal düzenlemelere dikkat çekti. 2025 yılı itibarıyla, kanuna aykırı hareket eden belediyelere, her bir köpek için 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.

Hayvanları Koruma Kanunu'na Yönelik Yeni Düzenlemeler

Yazıda, Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişikliklerin yanı sıra, Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği'nin de yayımlandığı hatırlatıldı. 5199 sayılı kanun gereği, her ilde valinin başkanlığında İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantılarının düzenlenmesi gerektiği ve kurulların üç ayda bir toplanacağı belirtildi. Ayrıca, bu kurulların olası olağanüstü toplantılar için de toplanabileceği vurgulandı.

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kimlik Kartları İptal Edildi

Yapılan değişikliklerle, yerel hayvan koruma görevlilerinin sorumluluklarını belirleyen 18. madde yürürlükten kaldırıldı. Bu nedenle, mevcut yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartlarının iptal edilmesi gerektiği ve bu kartların Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri tarafından teslim alınarak imha edilmesi gerektiği açıklandı.

Hayvan Bakımevleri İçin Süre Verildi

Belediyelere, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevi kurma ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme konusunda süre tanındı. Ancak, sahipsiz hayvanların toplanıp bakımevlerine götürülmesi işleminin derhal başlaması gerektiği belirtildi. 2028 yılına kadar beklenmesi durumunda yasalara aykırı hareket edilmiş olacağı ifade edildi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Erken Seçim Açıklaması! TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Erken Seçim Açıklaması!

Sahipsiz Hayvanların Geri Bırakılması Yasaklandı

5199 sayılı Kanun'un 14. maddesi uyarınca, sahipsiz hayvanların bakımevinde barındırılmasından sonra geri bırakılması kesinlikle yasaklandı. Bu yasağa aykırı hareket edilmesi durumunda, her bir hayvan için 71 bin 965 TL ceza kesileceği açıklandı.

Hayvanların Sahiplendirilmesi ile İlgili Yeni Kurallar

Bakımevlerinde barındırılan hayvanlardan, tehlike teşkil eden veya sağlık sorunları bulunanların sahiplenilmesi yasaklandı. Ayrıca, hayvan bakımevleri ve doğal yaşam alanlarının kapasitesi gözden geçirilecek ve yeterli kapasite sağlanması için yerel yönetimlere sorumluluk yüklenecek.

Belediyelere Kaynak Ayırma Yükümlülüğü

Kanun, belediyelere hayvan bakımevi kurma ve rehabilitasyon işlemleri için ayrılacak kaynakları belirliyor. Büyükşehir belediyeleri için bu oran binde üç, diğer belediyeler için ise binde beş olarak belirlendi. Kaynak ayırmayan belediye başkanları ve meclis üyeleri, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Yapılan düzenlemeler, sahipsiz hayvanların korunmasını sağlamanın yanı sıra, yerel yönetimlerin bu konuda daha etkin olmasını hedefliyor.

Kaynak: İHA