Bakan Kacır, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul ile Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde düzenlenen 2. SAHA Milli Havacılık Endüstrisi Çalıştayı’nda konuştu. Türkiye’nin havacılık sanayisinde tarihsel süreçte önemli adımlar attığını hatırlatan Kacır, Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ ve Şakir Zümre gibi öncü isimlerin çabalarının çeşitli engellerle sekteye uğratıldığını söyledi.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesiyle Türkiye’nin havacılıkta tam bağımsızlık yolculuğuna kaldığı yerden devam ettiğini belirten Kacır, Bayraktar, Akıncı, Kızılelma, Anka ve Aksungur gibi projelerle Türkiye’nin silahlı insansız hava araçları konusunda dünya lideri konumuna ulaştığını ifade etti.

Savunma ve Havacılık İhracatında Büyük Başarı

Türk havacılık sektörünün küresel havacılık devlerinin tedarik zincirlerinde önemli bir yer edindiğini vurgulayan Kacır, geçtiğimiz yıl havacılık yapısallarında bir milyar dolarlık ihracat hacmi ve 10 milyar dolarlık sözleşme büyüklüğüne ulaşıldığını belirtti. Türkiye’nin 7 milyar doları aşan savunma ve havacılık ihracatında büyük pay sahibi olduğunu ekledi.

Uçak Motorlarında Yerli Üretim

Kacır, Türk mühendislerinin ve teknisyenlerinin dünya çapında yolcu uçaklarının üretim süreçlerinde önemli rol oynadığını dile getirdi. Uçak motoru üretiminin en zor teknolojilerden biri olduğunu belirten Bakan, Türkiye’nin bu alanda ciddi mesafe kat ettiğini ve uçak motoru üretimi, bakımı ve test süreçlerinde 5 binden fazla nitelikli insan kaynağına sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Havacılık Başarıları

Bakan Kacır, Türkiye’nin milli füze sistemleri için turbojet motorlar ürettiğini, TEİ’nin geliştirdiği TS1400 turboşaft motorunun ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladığını ve yerli motorla uçan GÖKBEY helikopterinin büyük bir başarıya imza attığını belirtti.

Ayrıca, KAAN ve KIZILELMA platformlarına entegre edilecek TF6000 turbofan motorunun prototipinin geliştirildiğini açıkladı.

Türkiye, Avrupa İçin Stratejik Ortak

Savunma ve havacılık sanayisinde Türkiye’nin Avrupa’nın en önemli partnerlerinden biri olduğunu ifade eden Kacır, “Türkiye savunma ve havacılıkta Avrupa’nın parlayan yıldızıdır” dedi. Türkiye’nin elde ettiği havacılık tecrübesini uzay sanayisine de taşımayı hedeflediklerini vurguladı.

Uzay Sanayisinde Yeni Hedefler

Son bir yılda Türkiye’nin uzay alanında tarihi başarılara imza attığını belirten Kacır, insanlı ilk uzay bilim misyonunun tamamlandığını, TÜRKSAT 6A’nın uzaya gönderildiğini ve Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri olduğunu söyledi.

Milli Uzay Programı kapsamında, yerli itki sistemine sahip bir uzay aracının Ay’a ulaşmasının planlandığını belirten Kacır, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemlerinde milli çözümler geliştirileceğini duyurdu.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A Yayın Testlerini Tamamladı! Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A Yayın Testlerini Tamamladı!

Küresel Uzay Ekonomisinde Türkiye’nin Yeri

Bakan Kacır, 2035 yılına kadar 1,8 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel uzay ekonomisinde Türkiye’nin payını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Uzay limanı projesi ile bağımsızlığın teminat altına alınacağını ifade etti.

Havacılıkta Sıfır Hata Prensibi

Havacılık endüstrisinde güvenliğin en üst düzeye çıkarılması için sıfır hata prensibinin benimsendiğini belirten Kacır, SAHA İstanbul’un kalite ve risk yönetimi standardı AS 9100’ü yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarını kıymetli bulduklarını söyledi.

Türkiye’nin, uluslararası havacılık standartlarını belirleyen bir aktör haline geldiğini ifade eden Kacır, "Kurallara uyan değil, kuralları belirleyen ülke olarak masadaki yerimizi aldık" dedi.

Havacılık Eğitiminde Yeni Adımlar

Türkiye’nin en nitelikli havacılık lisesinin Ankara’da kurulacağını belirten Kacır, bu projenin Fen Lisesi ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi olarak hayata geçirileceğini açıkladı.

Yatırımlarla Havacılık ve Uzay Sanayisinde Güçlenme

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak havacılık ve uzay sanayisinin rekabet gücünü artıracak her adımı desteklemeye devam edeceklerini belirten Kacır, bugüne kadar düzenlenen 157 yatırım teşvik belgesi ile 4,5 milyar dolarlık yatırımın önünü açtıklarını söyledi.

Ayrıca, 387 firma ve 20 Ar-Ge merkezinin havacılık ve uzay alanında devlet desteklerinden faydalandığını belirtti.

Gençlere İlham Veriyoruz

TEKNOFEST ve girişimci destek programları sayesinde milyonlarca gencin havacılığa yönlendirildiğini söyleyen Kacır, Türkiye’nin havacılık ve uzay sanayisinde öncü bireyler yetiştirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi