İşsizlik oranı nasıl değişti?

2024 yılı son çeyreğinde, Türkiye’de işsizlik oranı önemli bir değişim gösterdi. Bir önceki çeyreğe göre işsiz sayısı 23 bin kişi azalarak, 3 milyon 80 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık bir azalışla yüzde 8,6 olarak kaydedildi. Bu gelişme, işgücü piyasasında kısmi bir iyileşme gösterdiğini ortaya koyuyor.

Afyon sanayisi için dev iş birliği adımı Afyon sanayisi için dev iş birliği adımı

işsizlikoranı

Erkekler ve kadınlar arasındaki farklar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, erkeklerde işsizlik oranı yüzde 6,9, kadınlarda ise yüzde 11,8 olarak tahmin edildi. Bu, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının daha düşük olduğunu ve işsizlik oranının erkeklerden daha yüksek olduğunu gösteriyor.

İstihdam oranı nasıl şekillendi?

İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 141 bin kişi artarak 32 milyon 755 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 0,2 puanlık bir artışla yüzde 49,6 seviyesine yükseldi. Bu oran, erkeklerde yüzde 67,0, kadınlarda ise yüzde 32,5 olarak gerçekleşti.

İşgücü katılımı arttı

İşgücüne katılma oranı da 2024 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,1 puanlık artışla yüzde 54,2 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,0, kadınlarda ise yüzde 36,8 olarak kaydedildi. Bu oranlar, iş gücüne katılımda erkeklerin daha fazla yer aldığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Genç nüfusta işsizlik oranı ne durumda?

15-24 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık bir azalma ile yüzde 16,1 olarak belirlendi. Bu yaş grubundaki işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,6, kadınlarda ise yüzde 22,5 oldu. Genç işsizlik oranlarının yüksek olması, eğitim ve istihdam politikalarında dikkat edilmesi gereken önemli bir konu olarak gündemde kalmaya devam ediyor.

Sektörel istihdam değişimi

2024 yılı son çeyreğinde sektörel bazda istihdamda bazı değişiklikler gözlendi. Tarım sektöründe 86 bin kişi, sanayi sektöründe 82 bin kişi, inşaat sektöründe ise 9 bin kişi artış yaşanırken, hizmet sektöründe 36 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 57,8’i hizmet sektöründe yer alırken, tarımda yüzde 14,8, sanayide yüzde 20,8 ve inşaat sektöründe ise yüzde 6,6 oranında istihdam bulunuyor.

Haftalık çalışma süresi ve atıl iş gücü

İstihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı IV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,2 saat artarak 42,8 saat olarak kaydedildi. Atıl iş gücü oranı ise, zamana bağlı eksik istihdam ve potansiyel iş gücünü kapsayarak yüzde 28,0 olarak belirlendi. Bu oran, iş gücü piyasasında daha fazla istihdam yaratılması gerektiğini ve potansiyel iş gücünün daha verimli hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: TÜİK